ASBÜ – SAYE
SOSYAL ARAŞTIRMALAR ve YENİLİK ENSTİTÜSÜ
Sosyal bilimlerdeki paradigma değişimine yönelik disiplinlerarası temelli yeni alanlarda araştırmaların tasarlanması, geliştirilmesi ve toplum hizmetine sunulması amacını taşıyan Sosyal Araştırmalar ve Yenilik Enstitüsü, iş birliği üniversitelerinin kapasitesinin artırılmasına ve bilimsel gelişim ile birlikte ülkemizin kalkınmasına hız kazandıracak olan “interdisipliner araştırma altyapısı”na yönelik bilimsel araştırma geliştirme ve bilim insanı yetiştirme bağlamında katkı sağlayacaktır.
Bu katkı dört boyutta açıklanmaktadır:
i) Araştırma Üniversitesi olarak ASBÜ Toplumsal Katkı Misyonu
ASBÜ, Batıda üretilen bilginin ülkemizin gerçekliklerinden uzak bir şekilde transfer edilmesi anlayışı yerine yerel düzeyde yaşanan sosyal, beşeri, idari, siyasi, ticari ve endüstriyel sorunlar için özgün çözümler üretilmesine katkı sağlayacak bilginin üretilmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle dünyanın önde gelen araştırma üniversitelerinde olduğu gibi ASBÜ de araştırma odaklı bir yapılanma ile çalışmaktadır. Sosyal Bilimler alanında ihtisas bir devlet üniversitesi olan ASBÜ, disiplinlerarası çalışmalarla sosyal ve beşeri bilimlerin toplumsal sorunların tespiti ve çözümünde doğa bilimleriyle etkileşim içerisinde yer alarak topluma yönelik somut fayda sağlama sorumluluğunu taşımaktadır.
ii) Disiplinlerarası Sosyal Bilimler Araştırma Altyapı Projesi
Ülkemizde ilk defa sosyal bilimler alanında araştırma altyapısı olarak tasarlanan ASBÜ DİSAP modeli Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenmeye uygun bulunarak 2022 Yılı Yatırım Programında yer almıştır. Bu projenin temel misyonu bilimsel ve teknolojik bilginin üretilmesi ve toplum faydasına sunulmasıdır. Araştırma altyapısı ile kısa vadede öncelikli araştırma alanlarında veri toplanması ve analizlerinin yapılmasına yönelik, uzun vadede ise toplumsal ve sosyal sorunların tümüne disiplinlerarası bir şekilde odaklanılmasına yönelik faaliyetlerin yürütülmesi planlanmaktadır. Farklı alanlarından paydaşların katkısıyla oluşturulacak araştırma altyapısı çeşitli sektörlere ilişkin İnovasyon, Nitelikli Göç ve Dijitalleşme uzmanlık alanlarını ve altyapı mekanizmalarını kapsamaktadır. Sosyal inovasyon, günümüz ve gelecekteki toplumsal beklentilerin karşılanması ile karmaşık sosyal sorunların çözümünde disiplinlerarası bir yaklaşım ile yeni yöntem, teknoloji ve teknikler temelli geliştirilmesini temsil etmektedir. Aslında sosyal ve beşeri bilimlerin kendi içinde ve doğa bilimleriyle olan etkileşiminin artırılması ve interdisipliner yeni alanlara olan ihtiyacın karşılanması söz konusudur.
iii) Geleceğin İş ve Meslekleri Akademik Çalışmalar
Onuncu Kalkınma Planında da açık biçimde ortaya konduğu gibi, ülkemizin 2023 hedeflerine yönelik olarak mevcut ülke “potansiyelini, bölgesel dinamikleri ve insanımızın yeteneklerini harekete geçirerek kalkınma sürecinin hızlandırılması amacıyla, yeniden şekillenen dünya ekonomisinde uluslararası iş bölümü ve değer zinciri hiyerarşisinde Türkiye’nin konumunun aşamalı olarak üst basamaklara çıkarılması” hedefine hizmet edecek en önemli enstrümanlardan bir tanesi de sosyal bilimler alanında bilgi üretim kapasitesine destek sağlayacak etkin, modern, ülke ve bölge önceliklerine hitap eden bir bilimsel eğitim ve araştırma mekanizmasının oluşturulmasıdır. Aynı zamanda 11. Kalkınma Planında yer alan “Temel ve sosyal bilimlerde yetkin araştırmacıların yetiştirilmesi desteklenecek, üniversiteler ve kamu kurumları bünyesinde bu alanlardaki araştırmaların sayısı, niteliği ve etkinliği artırılacaktır” politikasına da uygun biçimde ASBÜ SAYE sosyal bilimlerde yetkin araştırmacıları destekleyecek ve nitelikli araştırma sayısını artıracaktır. Yine sözü edilen planda ortaya konan beşeri sermayenin geliştirilmesine ilişkin eğitim alanında nitelik kazandırmaya ve teknolojik gelişmeyi artırmaya dönük inovatif tedbirler bağlamında girişimci üniversite yaklaşımı kapsamında hem eğitim alan öğrencilerin kamu, özel sektör ve STK’lar ile yoğun etkileşimi hem de sosyal inovasyon konusunda farkındalıklarının yükseltilmesi çerçevesinde önemli bir katkı sunacaktır.
iv) Girişimcilik Ekosisteminde Üniversitenin Rolü
Dünya’da temel araştırmayı pratik uygulamalara dönüştürecek sosyal bilimler araştırmasına inovasyon aracılığıyla toplumsal değer oluşturacak yeni bir ‘sosyal bilim’ bağlamı kurgulanmaktadır. Bu yeni bağlam, sosyal bilimcilerin problem odaklı ve disiplinlerarası iş birliği araştırma bilinciyle hem toplum hem de ekonomik sektörde yer alan tüm aktörlerle etkileşim içerisinde sosyal bilimsel bilginin toplumsal değere dönüştürülmesine işaret etmektedir. Bu çerçevede, teknik inovasyonun ötesinde toplumsal değer odaklı inovasyon kapasitesinin artırılmasını amaçlamaktadır.
Girişimcilik ve inovasyon ekosistemlerinin geliştirilmesinde üniversitelerin rolü gittikçe daha da önem kazanmaktadır. Toplumsal sorunların çözümünde girişimcilik karakteristiği çerçevesinde rasyonel teknolojik ürünlerin ve yöntemlerin katkısı tüm insanlığın deneyim ettiği Covid-19 Pandemisinde de her sektörde kanıtlanmıştır. Sosyal girişimcilik ve inovasyon alanında ihtisaslaşmayı hedefleyen bir girişimcilik ekosistem modeli olan “ASBÜ Sosyokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi” ASBÜ önderliğinde ODTÜ, Altındağ Belediyesi, ATO, Güven Hastanesi, STM A.Ş. ve ODTÜ Teknokent ortaklığıyla kurulmuştur. 2022 yılı ağustos ayı itibariyle Ar-Ge proje başvuruları alınmaya ve Ankara’nın eski şehir bölgesi olan Ulus’ta tarihi binada girişimcilere yer tahsisine başlanmıştır.